?

Er det bra å ha høye eller lave leververdier?

Kvinne 24 . 27 April 2021
Spørsmål

Er det bra å ha høye eller lave leververdier? Og hva gjør at man får høye eller lave leververdier, og hva er konsekvensene av for høye eller lave leververdier?

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

Kort svar: Høye leververdier kan være tegn på sykdom. Det finnes ingen nedre grense for normale leververdier; det er altså ikke farlig å ha "lave" verdier. 

Langt svar: For leververdier er det satt en øvre referanse-grense, men det finnes ingen nedre grense. Så lenge man befinner seg under denne verdien så har man normal leverfunksjon, og det er ingen tegn til leverskade. Det er viktig å påpeke at enhver verdi som måles er et øyeblikksbilde, dvs. den verdien du har i akkurat det øyeblikket blodprøven blir tatt. Alle blodverdier, også leverens, vil svinge opp og ned over tid. Ingen har en fast verdi over tid.

I medisin opererer vi ikke med lave leververdier, siden det ikke finnes noe nedre grense. Det er heller ikke noe forskning som taler for at det er helsemessig gunstig å ligge høyt eller lavt innenfor referanseområdet. Dessuten er det ingen som har en fast verdi over tid grunnet biologiske variasjoner som nevnt tidligere.

 Høye verdier derimot (dvs. verdier over referanseverdien) kan være tegn på ulike sykdomsprosesser, blant annet infeksjoner, overvekt/fedme, bruk av medisiner, høyt alkoholinntak for å nevne noen. I mange tilfeller vil det også dreie seg om midlertidige økninger som normaliserer seg av seg selv innenfor noen uker. Den kliniske betydningen av en forhøyet verdi er det legen som avgjør utfra symptomene og øvrig sykehistorie.

Hva er leververdi?

Leveren er kroppens største kjertel og utfører mange livsviktige funksjoner. Når vi måler leververdier i blodet så måler vi enkelte enzymer som befinner seg i levercellene. Leveren fornyer cellene sine hele tiden. Når levercellene går mot slutten av sin levetid og destrueres slippes disse enzymene ut i blodbanen. Denne normale celle turnover’en vil dermed føre til et bestemt nivå av disse leverenzymene i blodbanen. Dette nivået utgjør referanseområdet for normale leververdier.

nhi.no/kroppen-var/organer/leveren/

www.furst.no/analyse-og-klinikk/analyser/alat/

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?